دریل دستگاهی است که در صنایعی از قبیل نجاری و چوب، خودروسازی، لوازم خانگی و … کاربرد زیادی دارد. به دلیل اینکه دریل نیاز به نیروی انسانی را کمتر و سرعت کار را افزایش میدهد، هر روز شاهد افزایش میزان فروش این دستگاه در بازار هستیم. از سوی دیگر تولیدکنندگان نیز در طراحی و تولید این محصول بیش از گذشته بر روی فناوریهای جدید تمرکز کردهاند. دریل شارژی یکی از محصولاتی که هر روز پر قدرتتر از قبل وارد بازار میشود. اما این نوع دریل چیست و چه کاربردی دارد؟ اگر میخواهید پاسخ این سوال را بدانید این مطلب را تا انتها بخوانید.
دریل شارژی چیست؟
نوعی دریل است که میتواند به صورت چرخشی (چپ گرد و یا راست گرد) و یا به شکل ضربهای (در دریلهای چکشی) عمل کند. ضمن اینکه دریل شارژی در کنار اینکه یک دستگاه برای سوراخ کردن است، برای باز و بسته کردن پیچها نیز کاربرد دارد. به همین دلیل دریل شارژی میتواند یک پیچگوشتی شارژی نیز باشد.
برای این دستگاه از یک باتری قدرتمند استفاده شده است که نیروی گشتاور لازم برای چرخش سه نظام را فراهم میکند. در این نوع دریل یک ماشه ابزار نیز تعبیه میشود تا شما بتوانید از طریق آن سرعت چرخش مته را تنظیم کنید. دریلهای شارژی به دلیل اینکه مستقیما با برق کار نمیکنند و شما میتوانید آنها را شارژ کنید، برای جایی که به برق دسترسی ندارید، بهترین گزینه هستند.
انواع دریل های شارژی
دریلهای شارژی براساس نحوه عملکرد و کاربردی که دارند، شامل چند نوع هستند و عبارتند از:
- دریل شارژی چکشی (به شکل ضربهای و چرخشی عمل میکند)
- دریل گیربکسی شارژی (دارای تعداد زیادی جعبه دنده در داخل یک محفظه فلزی است)
- دریل شارژی معمولی (در کنار سوراخکاری، به عنوان یک پیچگوشتی نیز کاربرد دارد)
اجزای تشکیل دهنده دریل شارژی
این دریلها از چندین قطعه تشکیل شدهاند که عبارتند از:
- موتور (به عنوان مهمترین و گرانترین قطعه دریل شارژی)
- باتری دریل
- ماشه با قطعات الکترونیکی پیچیده
- دستگیره دریل شارژی
- دکمه برای تغییر جهت چرخش
- دکمه برای تعییر حالت عملکرد دستگاه (چرخشی یا ضربهای در دریل شارژی چکشی)
- سه نظام
- آرمیچر
- سوئیچ انتخاب کنترل گشتاور و دنده
- چراغ LED دریل شارژی
مزایای استفاده از دریل شارژی
دریلهای شارژی نسبت به دریلهای برقی مزیتهایی دارند که عبارتند از:
- قابل حمل برای مکانهای فاقد پریز و برق
- قابل استفاده به عنوان دریل و پیچگوشتی
- قدرتمند برای ایجاد سوراخکاری روی سطوح با سختی متوسط
- قیمت مناسب (با توجه به مدل و برند)
- مهم ترین کاربردهای دریل شارژی
مهم ترین کاربرد های دریل شارژی:
- ساخت کمد و کابینت: یکی از کاربردهای رایج این دستگاه در صنعت کابینتسازی و کمدسازی است که به فعالیت روزانه سرعت زیادی میدهد.
- نجاری: برای اتصال دو قطعه چوب حتما به دریل نیاز پیدا میکنید که محصول مورد نظر شما میتواند یک دریل شارژی باشد.
- کاربرد در صنعت مبلسازی: برای اتصال قطعات به یکدیگر از این دستگاه استفاده میشود.
- ساخت لوازم خانگی: در تولید لوازم خانگی و برای ایجاد سوراخ روی بدنه فلزات، از دریل شارژی (یا برقی) استفاده میشود.
- ساخت دکوراسیون داخلی: اگر بخواهید دکوراسیون داخلی خانه خود را تغییر دهید و از عناصری مثل روشنایی مدرن استفاده کنید، به دریل شارژی نیاز دارید.
- کاربرد در مشاغل تاسیساتی: برای متصل کردن دو لوله یا سایر سطوح در تاسیسات به این دستگاه نیاز دارید.
کاربرد دریل شارژی گسترده است و کاربردهای بیشتری نسبت به آنچه که اشاره کردیم، دارد. برای مثال در صنعت خودروسازی نیز از این دستگاه استفاده میشود.
تفاوت دریل شارژی با پیچ گوشتی شارژی
دقت داشته باشید که یک دریل شارژی میتواند همزمان که یک دریل است (برای سوراخکاری استفاده میشود)، به عنوان یک پیچگوشتی نیز برای باز و بسته کردن پیچ و مهرهها نیز استفاده شود. اما تفاوتهای دیگری نیز بین این دو دستگاه وجود دارد که عبارتند از:
- تفاوت در کارایی: پیچگوشتی فقط برای باز و بسته کردن پیچ کاربرد دارد و برای سوراخکاری در سطوح سخت و سفت استفاده نمیشود. اما یک دریل شارژی در کنار اینکه کار پیچ گوشتی را انجام میدهد، برای ایجاد سوراخ روی هر سطحی (با توجه به قدرت موتور آن) استفاده میشود.
- تفاوت در ساختار: گیربکسی که برای پیچ گوشتی شارژی استفاده میشود، تک سرعته است تا بتوانید گشتاور آن را با متناسب با پیچ تنظیم کنید. اما دریل شارژی با قابلیت دو سرعته ساخته میشود که شما میتوانید آن را با یکی از حالتهای قدرتی یا سرعتی تنظیم کنید.
- تفاوت در میزان قدرت دستگاه: یک فرق دریل شارژی با پیچ گوشتی شارژی به میزان قدرت آنها مربوط میشود که عموما پیچ گوشتی شارژی نسبت به دریل شارژی قدرت و توان کمتری دارد. زیرا برای باز و بسته کردن پیچها به دستگاه فوقالعاده قدرتمند نیاز ندارید. در حالی که سوراخ کردن یک سطح سخت به دستگاه قدرتمندی مثل دریل شارژی نیاز دارد.
- تفاوت در قیمت: برای مقایسه قیمت دریل شارژی و پیچگوشتی شارژی باید به مواردی مثل برند، مدل دستگاه، قابلیت چکشی و گیربکسی آن توجه داشته باشید.
- تفاوت در کاربرد: از پیچ گوشتی شارژی فقط برای باز و بسته کردن پیچ استفاده میشود و برای سوراخکردن مناسب نیست. اما از دریل شارژی میتوانید برای هر دو مورد استفاده کنید.
مهم ترین نکات برای طولانی تر شدن عمر دریل شارژی
از آنجا که باتری یکی از مهمترین قطعات در دریلهای شارژی است، باید برای طولانیتر شدن عمر و جلوگیری از خرابی آن به چند نکته دقت داشته باشید:
- شارژ مرتب: تا زمانی که شارژ باتری تمام نشده است، آن را دوباره شارژ نکنید و منتظر بمانید شارژ آن کامل پر شود تا از آن استفاده کنید.
- قرار دادن باتری در محیط متعادل: اگر دستگاه در محیط بیش از حد گرم و یا بیش از حد سرد قرار بگیرد، بعد از مدت کوتاهی خراب میشود. بهتر است آن را همیشه در محیطی با دمای بین 20 تا 32 درجه سانتیگراد نگهداری کنید.
- تنظیم قدرت و سرعت دستگاه: اگر میخواهید به باتری دستگاه آسیب وارد نشود، همیشه باید بین قدرت و سرعت آن را درست تنظیم کنید. اگر باتری دستگاه لیتیومی باشد، در صورتی که به موتور فشار زیادی وارد شود، چراغ آن چشمک میزند و به شکل اتوماتیک خاموش میشود تا استراحت کند و باتری خنک شود. زمان خرید دریل شارژی به نوع باتری توجه داشته باشید. ما در ابزار بیات سعی میکنیم بهترین نوع دریل شارژی را با قیمت مناسب در اختیارتان قرار دهیم.
- محافظت از باتری در برابر رطوبت: رطوبت و نم هم میتواند باعث کاهش عمر باتری دریل شارژی شود. پس همیشه دستگاه را در محیط خشک و بدون رطوبت قرار دهید.
- مراقبت از ولتاژ دستگاه: همیشه دستگاه را با شارژر مناسب آن شارژ کنید. اگر شارژ با ولتاژ پایین باشد، به مرور زمان قدرت شارژ شدن و حفظ شارژ در باتری کم میشود. ظرفیت باتریهای لیتیومی ۳.۷ ولت است که باید شارژر با همین مقدار ولتاژ باشد.
نکات مهم هنگام استفاده از دريل شارژی
اگر قصد خرید یک دریل شارژی را دارید، به موارد زیر دقت داشته باشید:
- توجه به نوع باتری: با توجه به اینکه باتری لیتیومی به خاموش شدن خودکار دستگاه (در زمان داغ شدن بیش از حد) کمک میکند، میتواند بهترین گزینه باشد.
- توجه به برند: یکی دیگر از نکات مهم برای خرید این محصول است تا پول خود را بابت خرید یک دستگاه ضعیف از یک برند ناشناخته دور نریزید.
- توجه به مدل دستگاه: قبل از خرید دریل شارژی حتما انواع برند و مدل را در اینترنت سرچ کنید و نظرات کاربران را در مورد آن بخوانید تا با تجربیات آنها آشنا شوید.
حرف آخر
دریل شارژی محصولی که دوکاره عمل میکند و میتواند برای سوراخکاری و باز و بسته کردن پیچ استفاده شود. این دستگاه در صنایع مختلف کاربرد دارد و به دلیل نداشتن وابستگی به پریز برق، میتوانید آن را با خود به هر جایی برید. امیدواریم اطلاعات این مطلب توانسته باشد به سوالات شما پاسخ کاملی را داده باشد.
سوالات متداول
بهترین باتری برای دریل شارژی چیست؟
باتری لیتیومی به دلیل خاموش کردن خودکار دستگاه در زمان داغ شدن، یک گزینه عالی محسوب میشوند.
تورک متر ( ترکمتر) در دریل شارژی چیست؟
ترکمتر یا گشتاورسنج به قطعهای گفته میشود که با کمک آن میتوانید نیروی گشتاور دریل را تنظیم کنید. این قطعه به شکل یک حلقه است که در پشت سه نظام قرار دارد.
دریل شارژی چقدر میتواند کار کند؟
میزان بازدهی این دستگاه به کاربرد شما و میزان قدرت باتری بستگی دارد. اما به طور کلی یک باتری 12 ولتی میتواند 40 تا 60 دقیقه کار کند.
دریل شارژی چه معایبی دارد؟
این دریل به دلیل داشتن باتری، نسبت به دریل برقی وزن سنگینتری دارد و قدرت آن نسبت به برخی از مدلهای دریل برقی، کمتر است.
مزیت های باتری لیتیوم یون چیست؟
این باتریها دارای چگالی انرژی بالایی هستند و یک مدار محافظ در آنها وجود دارد تا بتوانند جریان باتری و ولتاژ را در محدوده امن نگهدارند. این باتریها برای مدت طولانیتری دوام میآورند و به راحتی تعویض میشوند.