جوشکاری به چندین روش انجام میشود که عبارتند از جوشکاری زیرپودری، جوشکاری کربنی، جوشکاری الکترود تنگستنی و جوشکاری الکترود تحت پوشش گاز. همچنین باید به جوشکاری co2 هم اشاره کنیم که با یک دستگاه جوش با همین نام انجام میشود که در آن گرمای تولید شده (توسط قوس الکتریکی DC) برای ذوب فلز در ناحیه اتصال مورد نظر کاربرد دارد.
در این مطلب ابزاربیات قصد داریم شما را با کاربرد دستگاه جوشکاری co2 و مزایا و معایب این روش جوشکاری بیشتر آشنا کنیم.
دستگاه جوش co2 چیست؟
یکی از روشهای پرکاربرد در صنعت جوشکاری، با دستگاه جوش CO2 انجام میشود که به عنوان یکی از حالتهای جوشکاری میگمگ است. به این معنا که جوشکاری قوسی با الکترودهای مصرفی و لایه محافظ صورت میگیرد. جوشکار با کمک این دستگاه میتواند با یک قوس الکتریکی، گرمای لازم برای ذوب فلز را تأمین کند. در کنار دستگاه جوش CO2 از سیمجوش هم استفاده میشود که به عنوان فلز پرکننده کاربرد دارد.
زمان استفاده از این دستگاه، گاز محافظ آن باید به شکلی باشد که فلز را به طور کامل محافظت کند. استفاده از دستگاه جوش CO2 برای افزایش سرعت جوشکاری، تغذیه سیم به طور مدام، امکان جوشکاری ورقهای نازک (کمتر از 2 میلیمتر) و استفاده از سیم جوش با قطر کم استفاده می شود.
از آنجا که این دستگاه با گاز دی اکسید کربن (CO2) کار میکند، همین اسم روی آن گذاشته شده است.
اجزای دستگاه جوش co2
این دستگاه از چندین قطعه تشکیل شده است که همچون یک سیستم به هم پیوسته عمل میکنند و عبارتند از:
تفنگ میگ (اسلحه جوش): یکی از قطعات دستگاه جوش CO2 است، که در انتهای کار از آن برای اتصال استفاده میشود. این قطعه قادر است سیم جوش و جریان جوشکاری را به همدیگر متصل کند.
مخزن سیم جوش: این قسمت از دستگاه برای نگهداشتن سیم جوش کاربرد دارد. سیم جوش نیز برای پر کردن فضاهای خالی استفاده میشود و نوعی ماده شبیه به فلز است که کارکردی شبیه به الکترود دارد.
سیلندر گاز: از دیگر اجزا دستگاه جوش CO2 است، که به عنوان لایه محافظ گاز استفاده می شود تا بتوان گاز مورد نیاز برای جوشکاری را فراهم کرد.
گیره اتصال: این گیره به منظور اتصال بین مدار با سایر اجزا کاربرد دارد و با کمک آن میتوان بین قطعه مورد نظر و تفنگ میگ، اتصال برقرار کرد و در نهایت جوشکاری CO2 را انجام داد.
سایر اجزا: دستگاه جوشکاری CO2 از قطعات دیگری همچون آی سی ها، خازن ها، ترانزیستورها، مولتی ترن و تریستور تشکیل شده است.
تاریخچه جوشکاری Co2
جوشکاری به عنوان یک صنعت پر فراز و نشیب شناخته شده که طی چندین دهه تغییرات چشمگیری در آن رخ داده است. به طوری که در دهه 1940 جوشکاری CO2 برای اولین بار انجام شد که اکنون بعد از گذشت 80 سال هنوز هم کاربرد زیادی در اتصال فلزات دارد.
در این روش که حرارت ناشی از اتصال کوتاه با گاز غیرواکنشی و نجیب ترکیب میشود، فلزات ذوب میشوند تا در یکدیگر ترکیب شوند. همین که فلز خنک و سفت شد، یک قطعه جدید از ذوب دو فلز بدست میآید.
اگرچه بسیاری از افراد جوشکاری فلز با گاز بیاثر را با نام میگ (MIG) میشناسند، اما CO2 بیشتر در بین جوشکارها رایج است. از این روش برای جوشکاری انواع آلیاژهایی مثل فولاد، آلومینیوم، منیزیم، مس، نیکل، برنز سیلیکون و فولاد کربن استفاده میشود.
مزایا و معایب دستگاه جوش co2
استفاده از دستگاه جوش CO2 با مزیتها و معایب زیادی همراه است که اگر میخواهید انتخاب شما در جوشکاری باشد، باید با این موارد آشنا شوید:
مزایای استفاده از دستگاه جوش co2
مزیتهای دستگاه جوش CO2 عبارت است از:
- کاهش هزینههای جوشکاری
- کاهش تنش سطحی در زمان جوشکاری
- امکان ترکیب با سایر گازها
- کاهش اکسیداسیون
- بالا بردن توجه نفوذ جوش
- کارکرد دستگاه بدون نیاز به کپسول گاز
- کاهش مدت زمان جوشکاری
- افزایش کیفیت جوش فلزات در جوشکاری co2
معایب استفاده از دستگاه جوش co2
هر دستگاه جوشی دارای مزیتها و معایبی است که دستگاه CO2 نیز از داشتن نقص مستثنی نیست و چندین مشکل در استفاده از این دستگاه جوش وجود دارد:
- هدر رفتن گاز در حین کار
- داشتن تجهیزات پیچیده و نیاز به تخصص و مهارت بیشتر نیروی انسانی
- سنگین بودن دستگاه و سایر تجهیزات
- احتمال آسیبهای جسمی در صورت بیدقتی جوشکار
- بالا بودن ادوات و تجهیزات دستگاه نسبت به سایر دستگاههای جوشکاری
- ایجاد گاز دی اکسید کربن در محیط کار و سخت شدن تنفس
کاربرد دستگاه جوش co2 چیست؟
حتما برایتان سوال است که کاربرد دستگاه جوش CO2 بدون کپسول چیست و در چه مواردی استفاده میشود؟ در پاسخ باید گفت بیشترین کاربرد دستگاه CO2 برای ساخت و ساز و صنایع مختلف است. وقتی در این دستگاه سیم جوش حرارت مورد نیاز برای ذوب فلزات را تأمین میکند و اتصال صورت میگیرد، مشخص است که باید قوس با لایه محافظ و توسط دستگاه جوش مخصوص این کار انجام شود.
لایه محافظ گاز دی اکسید کربن به عنوان یکی از فرآیندهای این دستگاه جوش است تا بتوانید فلزات را به یکدیگر متصل کنید. این دستگاه برای فضای باز کاربردی ندارد و فقط برای محیطهای بسته استفاده میشود.
کاربرد جوشکاری CO2
جوشکاری CO2 به دلیل داشتن استحکام بالا کاربردهای زیادی دارد که عبارتند از:
ست کیت 19 عددی سری بکس و جغجغه جنیوس تولز مدل EU-319M
2,900,000 تومان2,900,000 تومانخرید کنیداستفاده برای صنایع خوردو سازی
از آنجا که بدنه خودروها به اتصال قدرتمند نیاز دارد، از دستگاه جوش Co2 استفاده میشود. برای بدنه خودرو از فلزاتی با قطر مشخص استفاده میشود که اغلب از فولاد کم کربن هستند، بنابراین استفاده از دستگاه جوشکاری co2 بهترین روش برای جوشکاری آنهاست.
کاربرد در صنعت ساختمان
از دیگر کاربردهای رایج دستگاه جوش co2 برای صنعت ساخت و ساز است که نفوذ بیشتری برای اتصال فلزات دارد و میتوان مقاومت بالای سازه ساختمانی را تضمین کرد. جوشکاری در صنعت ساختمانی از حساسیت بیشتری برخوردار است و به همین دلیل از جوشکاری co2 برای آن استفاده میشود.
کاربرد در صنعت نفت و گاز
در صورتی که اتصال لولههای فولادی در صنعت گاز، نفت و پتروشیمی با دقت و حساسیت انجام نشود، احتمال نشت و ایجاد حادثه را در پی دارد. به همین دلیل است که از روش جوشکاری CO2 استفاده میشود تا استحکام لولههای فلزی در این صنایع را افزایش دهند. قطعاتی که با جوشکاری CO2 به همدیگر متصل میشوند، در برابر فشار، رطوبت و تغییرات دما مقاومت زیادی دارند.
کاربرد در صنایع کشتیرانی
در ساخت کشتیها از فلزاتی با ابعاد بزرگ استفاده میشود که جوشکاری آنها باید با مقاومت بالایی صورت گیرد. جوشکاری CO2 همان روشی است که میتوان با آن بدنه کشتی را به راحتی جوشکاری کرد. افزایش مقاومت بدنه کشتی در برابر فشار آب و رطوبت مهمترین دلیل استفاده از این روش جوشکاری در صنعت کشتیرانی است.
پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با انواع دستگاه جوش روی لینک مشخص شده کلیک کنید.
در آخر
امروزه جوشکاری به روشهای زیادی انجام میشود که هر کدام مزیتهای خود را دارند. جوشکاری CO2 که با لایه محافظ گاز دی اکسید کربن انجام میشود، به عنوان یکی از روشهای جوشکاری مقاوم شناخته شده است. در این مطلب تلاش کردیم به مزیتها، معایب و کاربردهای جوشکاری CO2 بپردازیم که امیدواریم پاسخ کاملی به سوالات شما داده باشد.
سوالات متداول
جوشکاری CO2 چیست؟
در این روش جوشکاری، سیم جوش حرارت زیادی را تولید میکند تا فلزات ذوب و سپس به یکدیگر متصل شوند. بعد از سرد و سفت شدن نیز، مقاومت بسیار بالایی پیدا میکنند.
دلیل استفاده از CO2 در جوشکاری مگ فولاد های کربنی چیست؟
اتصال در تمامی فلزات یکی از دلایل استفاده از گاز CO2 در این نوع جوشکاری است. همچنین باعث کاهش تنش سطحی در جوشکاری میشود و هزینههای جوشکاری را نیز کاهش میدهد.
دستگاه جوش co2 بدون کپسول چگونه کار میکند؟
در این روش جوشکاری دستگاه بدون نیاز به کپسول و از طریق سیم جوش کار میکند تا گرمای مورد نیاز برای ذوب فلزات را تأمین کند.