فرز دستگاهی است که از آن برای تراشکاری، پرداخت سطوح فلزی و چوبی، پولیش کردن و ایجاد برش استفاده میشود. یکی از پرکاربردترین نوع فرز، «فرز آهنگری» نام دارد که از آن برای برش سطوح فلزی استفاده میشود. این دستگاه از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است و استفاده از آن با مزیتهای زیادی همراه است. اگر میخواهید بدانید دستگاه فرز آهنگری چیست و چه کاربردی دارد، این مطلب را تا انتها بخوانید.
فرز آهنگری چیست؟
همانطور که از اسم این دستگاه مشخص است، از آن برای صنعت آهنگری و تراشکاری استفاده میشود. از آنجا که فلزات نسبت به چوب و مصالح ساختمانی، مقاومتر و سختتر هستند، تیغه فرز آهنگری مقاومت بیشتری دارد و از یک موتور قدرتمند برای آن استفاده میشود. تیغه این دستگاه قادر است در طی یک دقیقه بین 8 تا 9 هزار دور بچرخد که به معنای داشتن قدرت و سرعت فوقالعاده بالاست.
این دستگاه به دلیل داشتن یک موتور قدرتمند، با صرف انرژی کم میتواند کارهای صنعتی از قبیل برش زدن، پرداخت کردن، صیقلی کردن و پولیش کردن را به راحتی انجام دهد. ممکن است دستگاه فرز آهنگری را با سنگ فرز اشتباه بگیرید که فقط ساختار و ظاهر آنها تقریبا به همدیگر شبیه است، اما از نظر میزان قدرت موتور، چرخش تیغه و کاربرد با همدیگر تفاوت دارند که در ادامه نیز به همین موضوع میپردازیم.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله سنگ فرز چیست را مطالعه کنید.
اجزای دستگاه فرز آهنگری
یک فرز آهنگری از قطعات مختلفی تشکیل شده است که درست مثل یک سیستم عمل میکنند و باعث راحتتر شدن کار شما میشوند. قطعات این دستگاه عبارتند از:
- کلید روشن / خاموش کردن
- قفلکن اتوماتیک صفحه
- دکمه چرخش دستگاه
- دسته برای نگهداشتن در حین کار
- زغال کربن
- قاب محافظ
- تیغه
- موتور
مشخصات فنی دستگاه فرز آهنگری
همانطور که اشاره کردیم یک دستگاه فرز آهنگری میتواند بین 8000 تا 9000 دور در دقیقه چرخش آزاد داشته باشد. این دستگاه از نظر ابعاد و حجم نسبت به یک مینی فرز بزرگتر و قدرتمندتر است. برای آن یک اهرم یا دستگیره تعبیه میشود تا در زمان کار بتوانید به راحتی آن را در دست بگیرید و با آن کار کنید. برخی از مدلها دارای یک دستگیره جانبی و دستگیره پنجهگیر نیز هستند تا امنیت بیشتری در حین کار داشته باشید.پ
این دستگاه دارای یک صفحه یا تیغه است که قطر آن نسبت به فرز سنگبری کمتر است و روی عملکرد آن تاثیر زیادی میگذارد.
کاربرد های فرز آهنگری
کاربرد فرز آهنگری تنها برای فلزات نیست و از آن در صنعت ساختمان سازی نیز استفاده میشود. به طوری که نه تنها در برش زدن و پولیش فلزات کاربرد دارد، بلکه برای ایجاد برش روی سنگ و سرامیک هم استفاده میشود. به طور کلی کاربردهای فرز آهنگری عبارت است از:
- انجام برش انواع فلزات (فولاد، آلومینیوم، آهن، مس، استیل و …)
- ساخت درب و پنجره فلزی
- کاربرد در کارگاههای تراشکاری و آهنگری
- صنایع فلزی سبک و سنگین
- کارخانههای تولید پروفیل
تفاوت فرز آهنگری و فرز سنگبری
اگر از جمله کسانی هستید که فکر میکنید فرز سنگبری و فرز آهنگری تفاوت زیادی با هم ندارند و شبیه به هم عمل میکنند، خوب است موارد زیر را در زمان انتخاب یک دستگاه مناسب در نظر داشته باشید:
تفاوت در اندازه
یکی از تفاوتهای بین فرز سنگبری و فرز آهنگری به اندازه آنها مربوط است. به طور کلی فرز با سایزهای 115، 125، 150، 180 و 230 میلیمتری در بازار عرضه میشود. برای کارهای ساختمانی به فرز سنگبری با اندازه کوچکتر نیاز دارید که میتواند 115 میلیمتر هم باشد. اما فرز آهنگری اندازه بزرگتری دارد که غالبا بین 180 تا 230 میلیمتر است. هر چقدر اندازه دستگاه بزرگتر باشد، ظرفیت صفحه بیشتر و موتور آن قدرتمندتر است.
تفاوت در قدرت دستگاه
دستگاههای فرز آهنگری نسبت به فرز سنگبری قدرتمندتر هستند. سرعت آزاد در فرزهای آهنگری حدود 2000 دور در دقیقه بیشتر از فرز سنگبری است که همین موضوع باعث افزایش قدرت این دستگاه نیز میشود. سرعت آزاد فرز سنگبری بین 6000 تا 6500 دور در دقیقه و سرعت آزاد در فرز آهنگری بین 8000 تا 8500 دور در دقیقه است. از سوی دیگر از دستگاه فرز آهنگری میتوان برای کارهای ساختمانی نیز استفاده کرد. در حالی که فرز سنگبری توانایی برش زدن صفحات فلزی را ندارد.
مزایای استفاده از دستگاه فرز آهنگری
احتمالا برایتان سوال باشد که چرا برخی از صنعتگران از فرزهای آهنگری استفاده میکنند، در حالی که میتوانند به جای خرید فرز آهنگری یک فرز سنگبری با قیمت کمتر بخرند. (البته اگر به فکر خرید مقرون به صرفه هستید ابزار بیات بهترین محصولات را با قیمت مناسب در اختیارتان قرار داده است.) در واقع این دستگاه مزیتهایی دارد که باعث فروش آن میشود. از جمله مزیتهای دستگاه فرز آهنگری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن سرعت بالا در برش کاری فلزات سخت مثل استیل و فولاد
- صرفهجویی در هزینههای نیروی انسانی و زمان
- دقت بالا در برش زدن و پولیش کردن
- توانایی برش زدن و پرداخت کردن هر نوع سطح فلزی سخت
مهم ترین نکات هنگام استفاده از فرز آهنگری
برای استفاده از یک فرز آهنگری باید به نکات ایمنی زیادی دقت داشته باشید تا دچار حادثه نشوید:
- قبل از روشن کردن دستگاه لباس مخصوص، دستکش، شیلد صورت، عینک، کلاه و کفش ایمنی به تن داشته باشید.
- تیغه دستگاه را هر چند وقت یک بار تعویض کنید و از سالم و محکم بودن آن روی فرز آهنگری مطمئن شوید. در صورت شل بودن ممکن است به محض روشن شدن از آن جدا شود و حادثه ایجاد کند.
- برای نصب تیغه روی دستگاه حتما از یک تکنسین کمک بگیرید.
- هر چند وقت یک بار دستگاه را روغنکاری کنید تا خنک شدن آن بهتر انجام شود.
- از نزدیک کردن دستان خود به تیغه دستگاه خودداری کنید و دسته آن را محکم نگهدارید.
- اگر مهره محور فرز سفت شده است، ابتدا دستگاه را خاموش کرده و سپس آن را با یک ابزار مخصوص کمی شل کنید.
- به محض خاموش شدن دستگاه از دست زدن به تیغه خودداری کنید. زیرا داغ شده و ممکن است به دست شما آسیب بزند.
- از یک حفاظ مناسب برای دستگاه استفاده کنید تا از بروز حادثه در زمان شکسته شدن تیغه جلوگیری کند.
سخن آخر
فرز آهنگری یکی از رایجترین دستگاههایی که در صنایع و کارگاههای مختلف استفاده میشود. این دستگاه با فرز سنگبری تفاوتها و شباهتهایی دارد که در این مطلب به آن پرداختیم. همچنین در زمان استفاده از فرز آهنگری باید به نکات ایمنی زیادی دقت داشته باشید که به آنها اشاره شد. امیدواریم آنچه در اینجا گفته شد توانسته باشد پاسخ کاملی برای سوالات شما باشد.
سوالات متداول
سرعت فرز آهنگری چقدر میباشد؟
سرعت یک دستگاه فرز آهنگری 8000 تا 8500 دور در دقیقه است که البته در دستگاههای شارژی و برقی میتواند متفاوت باشد.
چگونه میزان وات دستگاه روی ظرفیت فرز تاثیر میگذارد؟
قدرت این دستگاه به ظرفیت موتور آن بستگی دارد. یک فرز 115 میلی متری در حالت آزاد 10 هزار دور در دقیقه سرعت دارد که با افزایش وات دستگاه میتوان سرعت آن را افزایش داد.
آیا میزان وات و توان دستگاه فرز آهنگری مهم میباشد؟
فرز آهنگری برای برش زدن و پولیش فلزات کاربرد دارد که باید از قدرت بالایی برخوردار باشد. اگر وات و توان دستگاه کم باشد، قدرت انجام کارهای صنعتی را ندارد و یک معیار مهم تلقی میشود.