دریل انواع مختلفی دارد که یکی از رایجترین نوع آن، گیربکسی است. این محصول با داشتن چرخدنده عمل میکند و به عنوان یکی از قدرتمندترین دریلهای بازار شناخته شده است. سرعت و قدرتی که توسط این نوع دریل ایجاد میشود، از طریق آرمیچر (بخشی از موتور) به سه نظام دستگاه میرود و سپس مته را به حرکت در میآورد. بسیاری دریل چکشی را با دریل گیربکسی اشتباه میگیرند که در واقع این دو محصول با یکدیگر متفاوت هستند و دلیل اصلی تفاوت آنها به مدل و تعداد چرخدندهها مربوط میشود. اگر میخواهید بدانید دریل گیربکسی چیست و چه کاربردی دارد، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
دریل گیربکسی چیست؟
اگر دریلهای ساده و کوچک بتوانند سطوح چوبی، پلاستیکی یا گچی را به راحتی سوراخ کنند، اما قادر به سوراخ کردن سطوح سخت بتنی و فولادی نیستند. به همین دلیل باید به فکر تهیه دستگاه قدرتمندتری باشید که این ویژگی را داشته باشد. دریل گیربکسی محصولی است که با داشتن چرخدنده و بخش گیربکس میتواند سختترین سطوح را نیز به سادگی سوراخ کند.
در این دستگاه یک نیرو محرکه ثابت و جعبه دنده شامل دنده ثابت آرمیچر، دنده دوپله اضافه و دنده مقابل به کار رفته است و در نتیجه توان بیشتری برای سوراخ کردن و تخریب سطوح سخت دارد.
در ابتدا دریلهای گیربکسی فقط به صورت تک سرعته طراحی میشدند و ثابت عمل میکردند. اما اکنون این محصول دارای خروجی سرعت قابل تغییر هستند و شما حین کار میتوانید سرعت دستگاه را کم یا زیاد کنید.
برخی از این محصولات با نصب روی پایه یا میز عمل میکنند و برخی دیگر هم با قابلیت جابجایی طراحی میشوند. مهمترین مشتریان این نوع دریل، کارگاههای صنعتی است که با سطوح سفت و سخت سر و کار دارند. قیمت دریل گیربکسی نسبت به سایر دریلها بیشتر است. البته فروشگاه ابزار بیات بهترین مبلغ را برای خرید این محصول پیشنهاد میکند؛ کافی است به بخش قیمت دریل گیربکسی مراجعه کنید.
کاربرد استفاده از دریل دنده ای یا گیربکسی
با توجه به قدرت و سرعت بالای دریلهای گیربکسی این محصولات نه تنها در صنایع مختلف (لوازم خانگی، خودروسازی و …) استفاده میشوند، بلکه در ساختمانسازی نیز کاربرد زیادی دارند. دریلهای گیربکسی چند سرعته یکی از جدیدترین نوع دریل است که با رشد تکنولوژی تولید شدهاند و قدرت زیادی در سوراخکاری دارند.
این محصولات با دو سرعت (دور تند و دور کند) طراحی میشوند و شما میتوانید ضمن کار، سرعت دستگاه را تنظیم کنید. میزان سرعت دستگاه با قدرت آن ارتباط نزدیک دارد و هر چقدر که پرسرعتتر عمل کند، قادر است سختترین سطوح (فولادی و بتنی) را به راحتی سوراخ یا تخریب کند.
مهمترین کاربردهای این دریل عبارت است از:
سوراخکاری
برای این منظور دریل گیربکسی به شکل یک دنده سه طبقه (سه پله) طراحی میشود که میتوانید آن را به شکل ثابت روی میز کار نصب کنید. یک نوع دیگر دریلهای گیربکسی برای سوراخکاری با یک دنده دو طبقه (دو پله) است که با کمک اهرم میتوانید حالت آن را تغییر دهید. این نوع دریلها که عموما برای سطوح سخت کاربرد دارند، با قدرت و سرعت متفاوت عمل میکنند.
تخریب
هر چقدر که تعداد دندهها در این نوع دریل بیشتر شود، قدرت و سرعت آن افزایش مییابد. به همین دلیل میتوانید از آن برای تخریب ساختمان نیز استفاده کنید. بدون اینکه فشاری به قسمتهای بالشتک و یا آرمیچر موتور وارد شود، میتواند هر قسمتی را که بخواهید تخریب کند. البته باید متهای را که برای دریل گیربکسی جهت تخریب استفاده میکنید، متناسب با این کار باشد.
ساختمانسازی
یکی دیگر از کاربردهای رایج این نوع دریل برای ساختمان سازی است. برای ایجاد سوراخ در فلزات و کاشیها این کار تنها از عهده یک دستگاه قدرتمند به نام دریل گیربکسی ساخته است. کاربرد این دریل در ساختمانسازی برای سوراخ کردن و متصل کردن پیچ و مهره است.
استفاده به عنوان پیچگوشتی
این دستگاه در کنار تخریب، ساختمان سازی و سوراخکاری برای بستن پیچ و مهرهها نیز کاربرد دارد. به طوری که بتوانید از آن به جای پیچگوشتی نیز استفاده کنید. برای این منظور باید مته مناسب را روی دستگاه نصب کنید.
ویژگی های دریل گیربکسی چیست؟
بسیاری این دریل را با نوع چکشی (ضربهای) اشتباه میگیرند. در حالی که تفاوت زیادی بین آنها وجود دارد. دریلهای چکشی با داشتن حالت ضربهای، قادرند در کنار حالت چرخشی، به سطح مورد نظر ضربه نیز وارد کنند. در حالیکه دریل گیربکسی فاقد این ویژگی است.
قابلیتهای این نوع دریلها عبارت است از:
- داشتن چرخدندههای زیاد: این ویژگی باعث میشود تا بتوانید به راحتی دستگاه را با زدن یک کلید در دو حالت دلخواه خود تنظیم کنید. سرعت و قدرت دو حالت مهم در این دستگاه است.
- داشتن نیم تنه فلزی: اگر یک دریل گیربکسی را باز کنید، متوجه میشوید هر یک از چرخدندههای آن در محفظه جداگانه با جنس فلز قرار گرفتهاند که مقاومت و استحکام زیادی را به دستگاه میبخشد.
- داشتن قدرت بسیار بالا: این نوع دریل حتی در مقایسه با دریلهای چکشی که قدرتمند محسوب میشوند، از توانایی بیشتری برخوردار هستند. در نتیجه برای سختترین سطوح میتوانید از دریل گیربکسی استفاده کنید.
- باز و بسته کردن پیچهای بزرگ: اگر در سطوح بتنی، سیمانی و سنگی از پیچهای سفت و بزرگ استفاده شده باشد که باز و بسته کردن آنها برایتان دشوار باشد، بهترین کار استفاده از دریل گیربکسی است. این محصول در سطوح فولادی و آهنی نیز کاربرد دارد. برای ساخت سازههای فولادی پیچ و مهرهای میتوان از دریل گیربکسی استفاده کرد.
- استفاده از مته با سایز بزرگ: اگرچه در تمامی دریلها دو نوع سه نظام (اتوماتیک و آچارخور) وجود دارد. اما دریلهای گیربکسی با قابلیتها نصب متههای بزرگتر (تا سایز 13) به عنوان بهترین نوع دریل محسوب میشوند. در حالی که دریل چکشی در مقایسه با این محصول فقط تا سایز 10 را پشتیبانی میکند.
پشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر راجب کاربرد و نحوه کارکرد دریل چکشی مقاله دریل چکشی چیست را مطالعه کنید.
کلام آخر
دریل گیربکسی به عنوان یکی از قدرتمندترین نوع دریل در بازار شناخته شده است که تعداد زیادی چرخدنده دارد. هر یک از این دندهها در داخل یک محفظه فلزی قرار گرفتهاند. این محصول از متههای سایز بزرگ نیز پشتیبانی میکند و با قدرت و سرعت بالا میتوانید سختترین سطوح فلزی، بتنی و … را به راحتی سوراخ کنید. امیدواریم آنچه که در مورد مزایای دریل گیربکسی گفته شد، مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
سوالات متداول
مزایا و معایب دریل گیربکسی چیست؟
این محصولات دارای قدرت بالایی در سوراخ کردن سطوح سخت بتنی، فلزی و فولادی است. اما قیمت آنها نسبت به سایر دریلها بیشتر است.
آیا دریل گیربکسی همان دریل چکشی است؟
خیر. نوع چکشی با داشتن حالت ضربهای میتواند زمان سوراخکاری ضربه نیز وارد کند. اما دریل گیربکسی فقط حالت چرخشی دارد و تعداد چرخدندههای آن بیشتر است.
کاربرد دریل گیربکسی چیست؟
از این محصول برای سوراخ کردن سطوح سفت و سخت و باز و بسته کردن پیچهای بزرگ و سفت در سطوح فلزی و بتنی استفاده میشود.