مقالات آموزشی, مقالات عمومی

موتور برق چیست و چگونه کار می کند؟

نحوه استفاده از موتور برق

زمانی که به یکباره برق ساختمان قطع می‌شود، به اولین چیزی که فکر می‌کنید اینست که اگر تا چندین ساعت برق وصل نشود چه راهی برای جایگزینی برق وجود دارد. شاید هم به این فکر کنید بیمارستان‌ها، کارگاه‌های صنعتی و کارخانه‌ها در زمان قطع شدن برق چه می‌کنند؟ حتی در مورد کمپینگ‌های کوهنوردی که ممکن است چند روز طول بکشد، داشتن برق برای برطرف کردن نیازهایی مثل شارژ کردن گوشی یا چراغ قوه لازم است. در مکان‌هایی که امکانات برق وجود ندارد، چه باید کرد؟ موتور برق یا ژنراتور دستگاهی است که می‌تواند تمامی این نیازها را پاسخ دهد. اما موتور برق چگونه کار می‌کند؟ با ما همراه باشید تا به شما پاسخ دهیم.

موتور برق چیست؟

ژنراتور یا همان موتور برق به عنوان یک دستگاه کاربردی و پرمصرف برای مکان‌هایی است که به برق شهری یا صنعتی دسترسی ندارید. این محصول با قدرت‌های متفاوت برای مصرف خانگی و صنعتی تولید می‌شود. به طوری که با توجه به نیاز خانه یا محیط کار می‌توانید یک موتور برق با توان بالا یا متوسط را خریداری کنید.

قیمت موتور برق نیز تا حدودی به توان و ظرفیت آن برای تولید جریان الکتریسیته بستگی دارد. این محصول قادر است انرژی مکانیکی حاصل از سوختن یک سوخت فسیلی (بنزین، گاز و یا گازوئیل) را به انرژی الکتریکی تبدیل کند.

دستگاه ژنراتور با اندازه‌های مختلفی طراحی می‌شود که به راحتی حمل می‌شوند. تصور کنید به یک سفر کوهنوردی رفته‌اید و به برق نیاز دارید. در این مواقع بهترین راهکار استفاده از ژنراتور است که بتوانید با کمک گوشی خود را شارژ کنید و یا در زمان شب با روشن کردن یک لامپ، محیط اطراف خود را روشن کنید.

همچنین در فصل تابستان که به طور مکرر شاهد قطع شدن برق هستیم، گرم شدن هوا، تحمل نبود برق را دشوار می‌کند. اما تهیه موتور برق قوی می‌تواند به شما کمک کند کولر یا یخچال خانه را همچنان روشن نگهدارید. در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی که قطع شدن برق آسیب زیادی به بیماران وارد می‌کند، در این مواقع و برای چند ساعت از ژنراتور استفاده می‌شود.

موتور برق ادون مدل RWD-5200 رنگ قرمز و مشکی

اجزای اصلی تشکیل دهنده موتور برق

این دستگاه از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:

موتور ژنراتور

مهم‌ترین بخش یک موتور برق است که می‌تواند انرژی حاصل از سوخت گاز یا بنزین و یا گازوئیل را به انرژی الکتریکی تبدیل کند. قدرت و ظرفیت موتور تعیین کننده میزان توان دستگاه در تولید برق است. همچنین وقتی قصد خرید این محصول را دارید، یک معیار مهم برای تهیه آن، توجه به توان موتور ژنراتور است. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله راهنمای خرید موتور برق را حتما مطالعه کنید.

تنظیم‌كننده ولتاژ

یکی دیگر از قطعات مهم در ژنراتور است که به آن AVR نیز گفته می‌شود. این بخش شامل یک مدار الکتریکی است که می‌تواند ولتاژ دستگاه را اندازه‌گیری کرده و سپس آن را با ولتاژ مبنا (مرجع) که پیش‌تر برای آن تعریف شده است، مقایسه کند. در نهایت ولتاژ مورد نیاز مصرف‌کننده با کمک این قطعه تنظیم می‌شود.

تنظیم‌كننده سرعت

یکی دیگر از بخش‌های مهم در هر ژنراتوری است و می‌تواند فرکانس برق دستگاه را اندازه‌گیری کند. سپس آن را با فرکانس مبنا که توسط کاربر از قبل تعریق شده است، مقایسه می‌کند تا بتواند سرعت موتور دستگاه را تنظیم و فرکانس برق را تنظیم کند.

سیستم سوخت

این قسمت به عنوان مخزن یا باک نیز شناخته شده است که سوخت در آن قرار می‌گیرد و سپس به سمت موتور حرکت می‌کند تا به محض روشن شدن دستگاه، به برق تبدیل شود.

آلترناتور

از دیگر قطعات مهم در موتور برق است که انرژی الکتریکی را تأمین می‌کند.

پانل برق ژنراتور

این قطعه از موتور ژنراتور محافظت می‌کند. همچنین برای کنترل تجهیزات خروجی برق AC  و  DCکاربرد دارد.

انواع موتور برق

ژنراتور انواع مختلفی دارد که برحسب دو معیار دسته‌بندی می‌شوند. مهم‌ترین معیار دسته‌بندی این دستگاه نوع سوخت مصرفی است. براین اساس باید گفت انواع ژنراتور در بازار عبارت است از:

موتور برق دیزلی

این نوع ژنراتور با گازوئیل کار می‌کند و قیمت آن نسبت به محصولات دیگر بالاتر است. البته سر و صدای حین عملکرد آن نیز بالاست و به همین دلیل باید در فضای باز قرار بگیرد. از این محصول می‌توان در کارهای صنعتی و کارگاهی استفاده کرد. این محصولات با توان‌های مختلف چند کیلو وات تا چند مگا ولت تولید می‌شوند و به نوعی دستگاه دائمی به شمار می‌روند. امنیت آن‌ها نسبت به سایز موتور برق‌ها بیشتر است.

موتور برق بنزینی

همانطور که از اسم این محصول مشخص است با استفاده از بنزین، برق تولید می‌کند. نسبت به نوع دیزلی قیمت کمتری دارد و البته عمر مفید آن نیز کمتر است. از آنجا که بنزین به عنوان یک سوخت فسیلی با احتراق بالاست، امنیت این محصولات کمتر است و قابلیت اشتعال بیشتری دارد. البته در فصل زمستان بهتر است از موتور برق بنزینی استفاده کنید.

موتوربرق بنزینی سوپر تی جی

موتور گازسوز

این محصول نیز با گاز کار می‌کند و دقیقا شبیه به دو نوع قبلی می‌تواند انرژی حاصل از سوخت گاز را به برق تبدیل کند. این محصول کم مصرف است و آلودگی کمتری نسبت به ژنراتورهای دیزلی و بنزینی دارد. همچنین قیمت دستگاه نیز ارزان‌تر است. اما از آنجا که همیشه به گاز دسترسی ندارید، کار کردن با آن کمی دشوار است و بیشتر برای خانه‌ها و محیط‌هایی که به گاز دسترسی دارند، توصیه می‌شود.

انواع ژنراتور برحسب نحوه روشن شدن نیز شامل دو نوع استارتی و هندلی است.

  • موتور برق هندلی: این محصول با هندل زدن یا کشیدن طناب و چرخاندن موتور روشن می‌شود.
  • موتور برق استارتی: با زدن بر روی دکمه استارت دستگاه روشن می‌شود. این دستگاه‌ها یک باتری دارند که شما را قادر می‌سازد دکمه استارت را زده و دستگاه را روشن کنید.

همچنین این دستگاه براساس نوع جریان برقی که تولید می‌کند می‌تواند به دو نوع تک فاز یا سه فاز تقسیم شود. کاربرد موتور برق تکفاز برای ساختمان‌های مسکونی است و از ژنراتور سه فاز برای مکان‌های اداری، تجاری و … استفاده می‌شود.

پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تفاوت موتور برق بنزینی و گازی را مطالعه کنید.

کاربرد ژنراتور یا موتور برق چیست؟

مهم‌ترین دلایلی که باعث می‌شود بسیاری از خانه‌ها، شرکت‌ها، سازمان‌ها، بیمارستان‌ها و سایر مراکز تجاری و اداری به ژنراتور نیاز داشته باشند، قطعی مداوم برق است. در سال‌های اخیر در فصل تابستان بارها شاهد قطع شدن برق در ساعاتی از روز بوده‌ایم. اما برای جلوگیری از خسارات مالی و حتی جانی (در بیمارستان‌ها)، استفاده از موتور برق می‌تواند بهترین راهکار باشد.

در مزارع و زمین‌های کشاورزی که گاهی دسترسی به برق نیست، با کمک ژنراتور می‌توان نبود برق را به راحتی جبران کرد. برقی که توسط ژنراتور تولید می‌شود همانند برق شهری یا صنعتی قابل استفاده است.

موتور برق بنزینی 3 کیلووات هواسدان 3500 HWASDAN

نحوه استفاده از موتور برق

با توجه به کاربرد موتور برق تهیه آن برای ساختمان‌هایی که با قطعی برق روبرو هستند، ضرورت دارد. اما زمان استفاده از این محصول باید به چند نکته دقت داشته باشید:

  • هیچ‌گاه ژنراتور را در محیط بسته قرار ندهید. این دستگاه زمان روشن شدن و تبدیل سوخت به برق، گاز دی اکسید کربن تولید می‌کند که باعث خفگی می‌شود. همچنین در محیط بسته نمی‌تواند به خوبی عمل کند.
  • دستگاه باید به یک کابل مناسب و تابلو برق متصل شود که اندازه کابل نباید از 30 متر کمتر باشد.
  • زمانی که دستگاه روشن است، به آن سوخت اضافه نکنید. ابتدا آن را خاموش کرده و 10 دقیقه صبر کنید. سپس مخزن آن را پر کنید.
  • سیم خروجی دستگاه را به طور مستقیم به پریز برق متصل نکنید. باید از کلید تبدیل یا چنج آور استفاده کنید.
  • قبل از روشن کردن ژنراتور ابتدا باید برق ساختمان قطع شده باشد.
  • سطح روغن را هر 100 ساعت یک بار چک کنید که باید در زمان خاموش بودن دستگاه انجام شود.

میزان زمان کارکرد موتور برق

مدت زمان کارکرد این دستگاه به توان و میزان مصرف سوخت آن بستگی دارد. برای مثال یک ژنراتور بنزینی 2 کیلو وات در هر ساعت 1.2 لیتر بنزین مصرف می‌کند. به محض تمام شدن سوخت، دستگاه خاموش می‌شود. اما به طور کلی ژنراتورهای خانگی نباید بیشتر 8 ساعت در طی روز کار کنند.

موتوربرق بنزینی بی صدا هوندا EU2200i قرمز رنگ

کلام آخر

موتور برق به عنوان یک گزینه جایگزین در مواقعی که برق قطع می‌شود. همچنین در جاهایی که دسترسی به برق وجود ندارد، می‌توانید از این دستگاه استفاده کنید. این محصول با توان متفاوت قادر است برق مورد نیاز برای ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری را تأمین کند.

سوالات متداول

موتور برق چیست و چه کاربردی دارد؟

ژنراتور دستگاهی است که انرژی حاصل از سوخت بنزین، گاز یا گازوئیل را به برق تبدیل می‌کند و برای جاهایی که به برق دسترسی ندارند، مناسب است.

میزان مصرف موتور برق چقدر است؟

برند و نوع دستگاه در میزان مصرف سوخت تاثیر زیادی دارد. مشخصات هر دستگاه و میزان مصرف سوخت آن در دفترچه و مشخصات محصول ذکر می‌شود.

ژنراتور چند ساعت کار می‌کند؟

مدت زمان کارکرد این دستگاه به توان موتور، مصرف سوخت و ظرفیت مخزن بستگی دارد.

ژنراتور چقدر برق تولید می‌کند؟

این دستگاه با اندازه و توان‌های متفاوتی تولید می‌شود. برای مصارف خانگی یک ژنراتور 5 کیلو ولت مناسب است. اما برای یک کارگاه صنعتی باید از موتور برق با توان بیش از 100 کیلو ولت استفاده شود.

موتور برق دیزلی بهتر است یا بنزینی؟

موتور برق دیزلی قدرت و توان بیشتری برای تولید برق دارد و برای مکان‌های صنعتی و تجاری توصیه می‌شود. اما نوع بنزینی مصرف سوخت کمتری دارد و برای خانه مناسب‌تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *