دریل انواع مختلفی دارد و برای کارهای متفاوتی از جمله تخریب ساختمان، سوراخکاری سطوح با سختی بالا یا متوسط، باز و بسته کردن پیچ و مهره استفاده میشود. دریل چکشی و دریل بتن کن دو نوع پرکاربرد از این محصول هستند که بیشتر در صنعت ساختمان سازی کاربرد دارند و از نظر نحوه عملکرد و نوع استفاده با یکدیگر متفاوت هستند. در این مطلب، ما در برترپرداخت قصد داریم شما را با تفاوت دریل چکشی و دریل بتن کن آشنا کنیم.
دریل چکشی چیست؟
بریم سراغ سوال دریل چکشی چیست، این دریل یکی از پرفروشترین نوع دریل در بازار ابزارآلات صنعتی است که به دلیل داشتن حالت ضربهای (چکشی) با همین اسم نامیده میشود. این نوع دریل علاوه بر اینکه سه نظام و به دنبال آن مته، در حالت چپگرد و راستگرد میچرخد، میتواند به طور مستقیم نیز به سطح مورد نظر ضربه وارد کند. در مواقعی که سطح سفت و سخت باشد، استفاده از این دریل میتواند موثر واقع شود.
برای مثال وقتی بخواهید روی یک سطح بتنی بسیار سخت سوراخ ایجاد کنید، قطعا استفاده از دریل چکشی کارساز خواهد بود و در مدت زمان کوتاهتری میتوانید کار خود را انجام دهید. در برخی از مواقع نیز از دریلهای چکشی برای تخریب ساختمان نیز استفاده میشود که البته مثل یک دریل بتنکن عمل نمیکند. فرق دریل چکشی با بتن کن در همین موضوع است که در ادامه این مطلب به آن خواهیم پرداخت.
دستگاه جوش یا اینورتر 300 آمپر ایران ترانس مدل IT 300 C
16,890,000 تومان16,890,000 تومانخرید کنیداجزای تشکیل دهنده دریل چکشی
دریل چکشی هم مثل سایر دریلهای موجود در بازار از قطعات و اجزاء مختلفی تشکیل شده است که کار کردن با آن را برایتان ساده میکند. این نوع دریل از اجزاء زیر تشکیل شده است که عبارتند از:
- موتور دستگاه (مهمترین جز دریل)
- آرمیچر
- سه نظام
- کلید پاور
- کلید قفل کن پاور
- کلید تغییر حالت چکشی یا چرخشی
- کلید چپگرد یا راست گرد
- عمق سنج یا خط کش
- دستهجانبی
در نهایت همه این اجزاء در کنار هم باعث عملکرد دریل چکشی میشود تا بتوانید در حین کار به راحتی از آن استفاده کنید. اگر به دنبال خرید دریل چکشی هستید، میتوانید از محصولات ما در فروشگاه دیدن کنید.
بتن کن دو کاره بنزینی اینتیمکس 11 کیلویی مدل IT-0558
11,898,000 تومان11,898,000 تومانخرید کنیدبررسی ویژگی های دریل چکشی
در این نوع دریل چندین جعبه دنده وجود دارد که باعث ایجاد نیروی گشتاور میشود. در داخل دریل دو صفحه وجود دارد که روی هر یک از آنها دندانههایی به چشم میخورد. وقتی شما کلید حالت چکشی را فشار میدهید تا دریل ضربه بزند، دندانههای هر صفحه بر روی دندانههای مقابل خود میلغزد و حرکت رفت و برگشتی و عقب و جلو ایجاد میشود. هر چقدر که سرعت چرخش بیشتر باشد، میزان قدرت دریل چکشی در حین کار نیز افزایش مییابد.
در تولید دریلهای چکشی (مثل دریل گیربکسی) از گیربکس یا همان جعبه دنده استفاده میشود که البته تعداد آنها به اندازه دریل گیربکسی نیست و در داخل بدنه پلاستیکی دستگاه قرار گرفته است. از دیگر ویژگیهای این دریل باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- مته حول محور خود میچرخد.
- ضربات دریل به نوک مته وارد و سپس به سمت نقطه مورد نظر در سطح سخت هدایت میشود.
- میتواند مثل یک پیچگوشتی نیز عمل کند و برای باز و بسته کردن پیچهای سفت و بزرگ استفاده شود.
دریل بتن کن چیست؟
برای دانستن تفاوت دریل چکشی و بتن کن باید با دومین نوع دریل (بتنکن) نیز آشنا شوید. این نوع دریل در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد و از آن برای تخریب سنگ، آجر، بتن، سرامیک و … استفاده میشود. از نظر عملکرد، دریل بتن کن با چکش تخریب شباهت زیادی دارد و هر دو برای تخریب ساختمان استفاده میشوند.
برای طراحی و ساخت دریل چکشی از پیستون استفاده میشود تا میزان قدرت آن را در تخریب ساختمان افزایش دهد. همچنین به دلیل اینکه دریلهای بتنکن قدرت زیادی در تخریب سطوح سفت و سخت دارند، از آنها برای حفاری نیز استفاده میشود. ناگفته نماند که دریلهای بتن کن فقط برای ایجاد سوراخ روی مصالح ساختمانی (سنگ، سرامیک، آجر، گچ، بتن و …) استفاده میشوند و برای سطوح فلزی مناسب نیستند.
اجزای تشکیل دهنده دریل بتن کن
این دریل از چندین قطعه تشکیل شده است که در کنار همدیگر میتوانند در عملیات تخریب و حفاری به شما کمک کنند. اجزا تشکیل دهنده یک دریل بتنکن عبارت است از:
- موتور دستگاه
- سیستم مته و قلمگیر
- منبع تغذیه
- کابل برق
- کلید On/Of
- تراز عمق سنج
- سه نظام دریل بتنکن
- کلید تنظیم سرعت دستگاه
- کلید چپگرد / راستگرد
- دسته نگهدارنده
بررسی ویژگی های دریل بتن کن
برای بررسی ویژگیهای دریلهای بتن کن باید به دو نوع آن اشاره و ویژگی هر یک از آنها را بررسی کنیم:
دریل بتن کن چهار شیار: ویژگیهای این نوع دریل عبارت است از:
- قابلیت استفاده از قلم و مته با قطر 30 میلیمتر
- قابل استفاده برای تخریب سطوح کم و محدود
- سبک و قابل حمل
- دارای قدرت بالاتر برای تخریب و سوراخکاری نسبت به دریلهای چکشی
- قابل استفاده برای تخریب و سوراخکاری در بتن، سیمان، گچ و آجر
دریل بتن کن پنج شیار: ویژگیهای این نوع دریل بتن کن عبارت است از:
- قابلیت استفاده از مته با قطر 34 میلیمتر
- داشتن قدرت بالاتر نسبت به دریل چهار شیار در تخریب و سوراخکاری
- دارای وزن سنگینتر نسبت به دریل چهار شیار (بیش از 5 کیلوگرم)
- دارای سیستم میرایی لرزش برای کاهش ارتعاش ضمن کار
- قابل استفاده برای کارهای سنگین و طولانی مدت
تفاوت دریل چکشی و دریل بتن کن
اگر قرار باشد به مقایسه دریل چکشی و بتن کن بپردازیم، باید به چندین معیار از جمله وزن، اندازه، قدرت موتور، نوع کاربرد و تجهیزات آنها اشاره کنیم.
- تفاوت در اندازه و حجم
یکی از راههای بررسی فرق دریل چکشی و بتن کن پرداختن به اندازه و حجم دو دستگاه است. از آنجا که دریلهای بتنکن برای تخریب و حفاری استفاده میشوند، حجم و اندازه بزرگتری دارند. هر چند این دستگاه نیز دو نوع (4 شیار و 5 شیار) دارد که از نظر اندازه با یکدیگر متفاوت هستند. اگر میخواهید از دریل برای کارهای سبک استفاده کنید، دریل چکشی را به شما پیشنهاد میدهیم که اندازه کوچکتری دارد.
- وزن دو دستگاه
یک تفاوت دریل بتن کن و چکشی در وزن آنهاست که دریلهای چکشی وزن سبکتری دارند. به همین دلیل جابجایی آنها چندان دشوار نیست و میتوانید به راحتی آنها را با خود حمل کنید. اما دریل بتن کن سنگینتر است و تنها برای تخریب ساختمان و حفاری میتواند مناسب باشد.
- قدرت موتور دو دستگاه
موتور این دو دستگاه نیز با همدیگر متفاوت هستند که باید گفت دریلهای بتن کن دارای موتور قدرتمندتری هستند. به همین دلیل است که هیچگاه نباید از دریل چکشی به جای دریل بتنکن استفاده کنید. زیرا فشار زیادی روی دستگاه ایجاد میشود که در نهایت آن را ضعیف و خراب میکند.
- تفاوت در اثر بخشی
برای مقایسه این دو دریل از نظر میزان اثربخشی باید به نیروی ضربه در ژول آنها توجه داشته باشید. در حالی که نیروی ضربه در ژول یک دریل بتن کن 15 ژول است، دریل چکشی کمتر از این مقدار نیروی ضربه در ژول دارد و بنابراین برای انجام کارهای تخریب و حفاری مناسب نیست.
کلام آخر
دریل چکشی و بتن کن دو محصولی که در ساخت و ساز استفاده میشوند اما با همدیگر متفاوت هستند. در این مطلب تلاش کردیم به تفاوتهای بین این دو نوع دریل بپردازیم. ضمن اینکه در قیمت نیز با همدیگر تفاوت دارند. معمولا قیمت یک دریل بتن کن بیشتر از دریل چکشی (از یک برند) است.
سوالات متداول
دریل چکشی بهتر است یا دریل بتنکن؟
دریل بتن کن دارای موتور قدرتمندتر و بدنه مقاومتری است که برای انجام کارهای تخریب و حفاری گزینه مناسبتری است. اما دریل چکشی برای کارهای سبک کاربرد دارد و ارزانتر است.
دریل چکشی و دریل بتن کن از لحاظ قدرت چه تفاوتی با یک دیگر دارند؟
نیروی ضربه در ژول یک دریل بتن کن حدود 15 ژول است، اما این نیرو در دریلهای چکشی کمتر از این مقدار محاسبه شده است. بنابراین دریل بتن کن قدرتمندتر از دریل چکشی است.