جوشکاری که به منظور متصل کردن دو قطعه فلز به یکدیگر انجام میشود، در صنایع مختلف کاربرد دارد. در صنعت ساخت و ساز، برای ایجاد سازه فلزی، از روش جوشکاری استفاده میشود. در صنعت خودروسازی، کشتیسازی، لوازم خانگی و …. نیز جوشکاری به عنوان یکی از پرکاربردترین روشهای متصل کردن قطعات به یکدیگر است. تولید پروفیلهای فولادی هم با صنعت جوشکاری گره خورده است. اما برای انجام جوشکاری از چه ابزارهایی استفاده میشود؟ در ادامه به بررسی انواع ابزارآلات جوشکاری و کاربردهای آنها میپردازیم.
جوشکاری چیست؟
چسباندن قطعات فلزی به یکدیگر کار سادهای نیست و هیچ چسب قدرتمندی نمیتواند جای روش جوشکاری را پر کند. در این روش دو قطعه فلزی با حرارت بالا نرم میشوند تا در یکدیگر ذوب شوند. بعد از اینکه دو فلز خنک و سفت شد، هر دو به یکدیگر متصل شدهاند. جوشکاری روشی پایدار برای ذوب بیش از حد یک قطعه فلزی است تا بتوان به راحتی آن را به فلز دیگر متصل کرد. در این روش از گرما یا فشردهسازی استفاده میشود و منبع گرما، شعله قوس الکتریکی است که با برق تأمین میشود.
مهمترین ابزار در انجام جوشکاری، دستگاه جوش است که به اشکال مختلفی تولید میشود. به طوری که حتی برای انجام کارهای خانگی و سبک هم بتوانید از یک دستگاه جوش معمولی و ارزانقیمت استفاده کنید.
انواع جوشکاری
جوشکاری با روشهای مختلفی انجام میشود که عبارتند از:
ست آچار یکسررینگ(یکسرتخت) 12 عددی اینکو مدل HKSPA1143
1,440,000 تومان1,440,000 تومانخرید کنیدجوشکاری قوس الکتریکی
در این روش جوشکاری، قطعات فلزی با حرارت بسیار بالایی ذوب میشوند و شامل چندین روش است:
- جوشکاری اتمی هیدروژن: در این روش جوشکاری قوس الکتریکی، دو نوع الکترود فلزی کاربرد دارد که در محیطی از هیدروژن خالص، پروسه جوشکاری انجام میشود.
- جوشکاری فلزی بدون پوشش: برای انجام این روش جوشکاری از تمامی الکترود استفاده میشود و هیچ گاز پوششی کاربرد ندارد. به محض تمام شدن یک الکترود، باید از الکترود بعدی استفاده شود.
- جوشکاری قوس کربنی: همانطور که از اسم آن مشخص است، باید برای انجام آن از الکترودهای کربنی استفاده شود که گاهی مس نیز در این روش کاربرد دارد.
- جوشکاری قوس الکتریکی با پوشش پودر: این روش جوشکاری مثل جوشکاری بدون پوشش انجام میشود تنها باید در الکترودها از پوشش پودری استفاده شود.
- جوش قوس الکتریکی با پوشش گاز: در این روش از نوعی گاز مخصوص برای پوشش قطعات و مواد استفاده میشود. یکی از رایجترین نوع جوشکاری با محافظت گاز، جوشکاری آرگون نام دارد.
- جوشکاری تنگستن گاز: در این روش جوشکاری از الکترود استفاده نمیشود و در صنایع هوافضا کاربرد دارد.
- جوشکاری قوس پلاسما: این روش به تنگستن شباهت زیادی دارد و از آن برای جوشکاری با کیفیت استفاده میشود. در ساخت لوله و پروفیل، روش جوشکاری قوس پلاسما کاربرد دارد.
- جوشکاری همراه با پوشش فلزات: برای انجام این روش جوشکاری قوس الکتریکی، از الکترود استفاده میشود. اما جریان پیوسته پودر، مانع از تماس آن با سطح هوا میشود.
- جوشکاری زیرپودری: از دیگر روشهای جوشکاری قوس الکتریکی است که در آن از پودرهای دانه ریز استفاده میشود.
جوشکاری گاز اکسیژن
این روش جوشکاری با کمک سوخت گاز و ترکیب آن با اکسیژن انجام میشود که در نهایت گرمای بالایی را برای ذوب شدن قطعات فلزی فراهم میکند. جوشکاری اکسی گاز شامل روشهای زیر است:
- جوش هوا-استیلن: در این روش برای آسان کردن جوشکاری از مواد شیمیایی خاصی استفاده میشود. جوشکاری هوا – استیلن نقاط ضعف زیادی دارد و به همین دلیل کمتر استفاده میشود.
- جوشکاری اکسی- استیلن: برای انجام این روش جوشکاری، اکسیژن و استیلن با همدیگر ترکیب میشود تا گرمای زیادی برای ذوب کردن و متصل شدن قطعات فلزی ایجاد کند. جوشکاری اکسی استیلن یکی از ارزانترین روشهای جوشکاری است و برای فرآیندهای تعمیر و نگهداری کاربرد دارد.
- جوشکاری پروپان یا جوش اکسیژن: در این روش جوشکاری برای ذوب کردن قطعات فلزی از شعله گاز اکسیژن و یا پروپان استفاده میشود.
- جوشکاری اکسی هیدروژن: یک دیگر از روشهای جوشکاری اکسی گاز است که در آن به مقدار مساوی و دقیق از هیدروژن و اکسیژن استفاده میشود و نتیجه کار هم ایجاد جوشهای دقیق است.
- جوشکاری گاز و فشار: یکی دیگر از قدیمیترین روشهای جوشکاری که در آن شعله گاز دمای بسیار بالایی را ایجاد میکند تا قطعات فلزی ذوب شود.
جوشکاری مقاومتی
در این روش از ترکیب دما و فشار برای انجام جوشکاری استفاده میشود و شامل روشهای زیر است:
- جوش نقطهای مقاومتی: یکی از روشهای جوشکاری است که در صنعت هوافضا و خودرو کاربرد دارد و در آن دو الکترود نوک تیز برای متصل کردن دو قطعه فلزی (با ضخامت کم) استفاده میشود.
- جوش درز مقاومتی: در این روش دو الکترود رول شکل کاربرد دارد که با فشار و جریان، جوشکاری انجام میشود.
- جوش آپست: در این روش دو سطح فلز در لبه روی هم قرار میگیرند و سپس با گرمای بالا و فشار زیاد به یکدیگر متصل میشوند.
انواع ابزار جوشکاری و کاربرد های آنها
آشنایی با انواع ابزار جوشکاری میتواند تا حدود زیادی به صنعتگران کمک کند تا با سرعت و ایمنی بیشتری به انجام جوشکاری بپردازند. به طور کلی برای جوشکاری از دستگاهها و ابزارهای زیادی استفاده میشود که از جمله میتوان به دستگاه جوش، انبر اتصال جوشکاری،الکترود، انبر جوشکاری، گونیا، دستکش جوشکاری، ماسک جوشکاری، عینک جوشکاری، سوهان جوشکاری، آهنربای جوشکاری، کابل جوش، ضخامت سنج، فرچه سیمی و …. اشاره کرد.
کیت فرز مینیاتوری (حکاکی) ادون 2 موتوره مدل ED-JIS-6095 edon
1,500,000 تومان1,500,000 تومانخرید کنیددستگاه جوش
یکی از انواع ابزار جوشکاری است که با برق کار میکند از آن برای اتصال انواع مصالح فلزی و گاهی غیر فلزی استفاده میشود. در دستگاه جوش، جریان برق به الکترود هدایت میشود تا گرمای آن باعث ذوب شدن دو قطعه فلزی شود. (فراموش نکنید که ما در ابزار بیات بهترین دستگاههای جوش را با قیمت بیرقیب برای شما فراهم کردهایم.) سپس فضای خالی بین آنها پر میشود و بعد از خنک شد، سفت و سخت میشود.
دستگاه جوش متناوب و دستگاه جوش اینورتر دو نوع محبوب از این ابزار جوشکاری است. برای آشنایی با انواع دستگاه جوش مقاله ما را در این زمینه مطالعه کنید.
انبر اتصال جوشکاری
یکی دیگر از انواع ابزارآلات جوشکاری گیره نجاری یا انبر اتصال است که از آن برای نگهداشتن دو قطعه فلزی استفاده میشود. بدون این ابزار، باید به شکل دستی دو قطعه در کنار هم قرار بگیرند که با ذوب شدن آنها، به دست آسیب میرسد.
نقطه جوش
یکی دیگر از ابزارهای مهم در جوشکاری است که در جوش دادن ورقهای نازک کاربرد دارد و با مقاومت الکتریکی کار میکند. وقتی دو قطب ترانسفورماتور مبدل و فکهای دستگاه نقطه جوش به یکدیگر متصل میشود، فکها داغ میشود.
الکترود جوشکاری
از دیگر ابزارهای مهم جوشکاری است که مثل یک ماده رسانا عمل میکند و زمانی که در مدار قرار میگیرد، از یک سمت به بخش فلزی و از سمت دیگر به بخش غیرفلزی متصل میشود. این ابزار جوشکاری انواع مختلفی دارد که از نظر سایز، جنس مفتول، ضخامت و … با همدیگر متفاوت هستند.
گونیا جوشکاری
یکی از پرکاربردترین انواع وسایل جوشکاری است که از آن برای نگهداشتن قطعه فلزی در کنار هم و در زوایههای دقیق استفاده میشود. این ابزار انواع مختلفی دارد که نوع مغناطیسی در بین جوشکارها محبوبیتتر است.
دستکش جوشکاری
جوشکاری از آن دست فعالیتهایی است که باید با ایمنی بالا انجام شود. از آنجا که دست در اتصال دو قطعه فلزی دخالت زیادی دارد، استفاده از دستکش در حین کار مهم است. که باید از نوع ضخیم باشد.
ماسک جوشکاری
یکی دیگر از انواع ابزار جوشکاری ماسک است که چشم و صورت شما را در حین کار از برادهها و مواد مذابی که به اطراف پرتاب میشود، حفظ میکند. استفاده از ماسک در زمان کار ضرورت دارد که البته بهترین نوع آن، تیرهکننده خودکار است.
عینک جوشکاری
جوشکاری به چشم آسیب زیادی وارد میکند و اگر بخواهید بدون عینک کار کنید، موجب صدمات جبرانناپذیری میشود. به همین دلیل است که در زمان جوشکاری باید عینک جوشکاری نیز استفاده شود.
آهنربای جوشکاری
از این ابزار جوشکاری به منظور نگهداشتن قطعات فلزی در جای مناسب استفاده میشود و متناسب با اندازه قطعه فلزی، سایز آهنربا متفاوت خواهد بود.
ضخامت سنج
برای بررسی میزان ضخامت فلز، از این ابزار استفاده میشود تا جوشکار بداند چه عملیاتی را روی قطعات انجام شود. از آنجا که تخمین زدن ضخامت فلز با چشم دشوار است، از ضخامت سنج استفاده میشود.
سوهان جوشکاری
سوهان برای برش زدن برآمدگیها و زبری جوش بعد از اجرای جوشکاری کاربرد دارد تا سطح جوش صاف و یکدست شود.
حرف آخر
جوشکاری برای متصل کردن قطعات فلزی به یکدیگر است که از صنعت ساختمان سازی تا هوافضا کاربرد دارد. در این مطلب به انواع روشهای جوشکاری و انواع ابزارآلات جوشکاری پرداختیم. آشنایی با این روشها به جوشکارها کمک میکند تا بهترین روش را برای اتصال دو قطعه فلزی انتخاب کنند.
سوالات متداول
مهم ترین وسایل و ابزار جوشکاری کدامند؟
دستگاه جوش، انبر اتصال جوشکاری،الکترود، انبر جوشکاری، گونیا، دستکش جوشکاری، ماسک جوشکاری، عینک جوشکاری، ماسک، سوهان و … از جمله مهمترین ابزارهای جوشکاری هستند.
قیمت ابزارآلات جوشکاری به چه عواملی بستگی دارد؟
برند سازنده، ایرانی یا خارجی بودن و کیفیت ابزارها یکی از مهمترین عوامل تعیین قیمت آنهاست و در مورد دستگاه جوش، نوع دستگاه (اینورتر، ترانسفورماتور، متناوب و …) عامل اصلی تعیین قیمت آنست.
استفاده از چه کابلی برای جوشکاری مناسب میباشد؟
کابلهای مسی و آلومینیومی در این صنعت کاربرد دارند که بهترین کابل از جنس مسی است.